14
Sep
2022
Verschil tussen stompe en opdekdeuren
Deuren

Verschil tussen stompe en opdekdeuren

V, van Dillen

Voordat je een nieuwe binnendeur kan bestellen moet je bepalen of je een stompe of een opdekdeur nodig hebt. Een stompe deur valt volledig in het kozijn. Een stompe deur heeft twee identieke rechte zijkanten. Hierom is het bij een stompe deur niet nodig om de draairichting aan te geven. Een opdekdeur daarin tegen het een opdekrand wat tegen het kozijn aan valt. Bij een opdekdeur is het wel van belang om de draairichting aan te geven.

Monteren van een opdekdeur

Het monteren van een opdekdeur is een fluitje van een cent. Opdekdeuren zijn al standaard voorzien van paumelle gaten. Je draait de bestaande paumelle scharnieren uit de oude deur en draait deze in de nieuwe deur. Je hoeft alleen nog een krukgat te boren. Alle deuren zijn voorzien van slotgat. Je monteert de deurkruk en schroeft het insteekslot vast en je kan je deur ophangen.

Montage van een stompe deur

Het monteren van een stompe deur is een iets ander verhaal. Stompe deuren van 211.5 cm of hoger worden met 3 kogellager scharnieren aan het kozijn opgehangen. De deuren worden niet standaard voorzien van frezingen voor deze scharnieren, ook hebben stompe deuren geen frezing voor een krukgat (met uitzondering van industriële deuren in combinatie met een deurbeslag pakket). Wel hebben stompe deuren een frezing voor een slotgat waar je een insteekslot in monteert.

Opmeten stompe deur

Er zijn twee manieren om de maat te bepalen van je nieuwe stompe binnendeur. Je kan de bestaande stompe deur opmeten of de sponningmaten in het kozijn opmeten. Als je de bestaande deur opmeet dan meet je deze deur in de hoogte en in de breedte op. Je meet op diverse plaatsen van de deur en je neemt de breedste maat.

De maat bepalen aan de hand van het kozijn is iets lastiger. Je meet altijd in de sponning van het kozijn, zowel in de breedte als in de hoogte. Je meet eerste de sponningmaat in de breedte. Hier trek je nog gemiddeld 3 mm per zijde van de deur vanaf, dus 6 mm in totaal (rekensom: sponningmaat – 6 mm = breedte deurmaat). Nadat de breedte is vastgesteld meet je de gehele sponning in de hoogte van het kozijn. De speling van de bovenkant van de deur tot het kozijn is gemiddeld ook 3 mm. De speling van de onderkant van de deur is geheel naar wens te bepalen en varieert gemiddeld tussen de 5 en 10 mm.

Opmeten opdek deur

De breedte van een opdekdeur kan je bepalen op twee manieren. Je meet de bestaande deur op of meet de breedte in het bestaande kozijn. Standaardbreedtematen zijn: 630mm, 680 mm, 730 mm, 780 mm, 830 mm, 880 mm en 930 mm

Het makkelijkste is de hoogte op te meten van een bestaande opdekdeur aan de lange zijde inclusief de opdekrand. Dit is de zijde waar de paumelle scharnieren zichtbaar zijn.

Bij een bestaand opdekkozijn bepaal je de hoogte maat door de hoogte in het kozijn op te meten en daar 13 mm voor de opdekrand bij op te tellen (uitzondering, bij Svedex deuren 9 mm) - de ruimte van gemiddeld 8 mm tussen vloer en de opdekdeur. De standaard hoogtematen van opdekdeuren zijn: 201.5 cm, 211.5 cm en 231.5 cm.

verschil-stompe-opdekdeurenKijk ook eens op