23
Aug
2022
Voordeur, het visitekaartje van jouw huis
Deuren

Voordeur, het visitekaartje van jouw huis

V, van Dillen

Een voordeur dient vele doelen waarbij bescherming een groot gedeelte van is. Een voordeur is ook het gedeelte van het huis waar veel warmte en dus energie verloren kan gaan. Er zijn oplossingen zoals deuren voorzien van dubbelglas en deuren die voorzien zijn van een isolatielaag. Speciale technieken zorgen ervoor dat bescherming en isolatie in één deur te vinden zijn. Een voordeur draait het huis in waardoor de scharnieren niet aan de buitenkant zichtbaar zijn. Dit geeft extra veiligheid en voorkomt dat bij openen van de voordeur voorbijgangers tegen een deur aan kunnen lopen.

Voordeuren in verschillende stijlen

Er zijn veel verschillende soorten voordeuren. Je kan kiezen voor een moderne voordeur, bijvoorbeeld voordeuren voorzien van eiken houten panelen, maar je kan ook kiezen voor een landelijke of juist klassieke voordeur. Dit is afhankelijk van je eigen smaak en de uitstraling die je woning heeft. Een klassieke deur kan je weer mooi combineren met een visgraat vloer.

Landelijke voordeuren Landelijke voordeuren zijn leverbaar in verschillende stijlen. Vaak zijn landelijke deuren voorzien van wat meer profielen en paneeltjes wat een landelijke uitstraling geeft aan de deuren van toen. Tijdloze en klassieke voordeuren zijn de keuze die je kan selecteren. Een dichte voordeur met een landelijke uitstraling is voorzien van panelen. Panelen kunnen boven elkaar en naast elkaar geplaatst worden. De panelen vallen iets naar achteren in de deurstijlen waardoor het motief van de panelen mooier uitkomt. Een nadeel van een dichte voordeur met panelen is dat je niet kunt zien voor wie je de deur open doet. Een deurspion of een camerasysteem is een oplossing. Paneeldeuren zijn inbraakwerender dan een voordeur voorzien van glas.

Boerderij voordeuren Een boerderijdeur valt ook zeker onder de categorie “landelijke voordeuren” en daar valt best veel over te vertellen. Een boerderijdeur is een deur waarbij je het bovenste gedeelte apart geopend kan worden. Koop je een boerderijdeur dan wordt deze als één deur geleverd. De boerderijdeur wordt altijd afgehangen aan 4 scharnieren. Het bovendeel en onderdeel heeft 2 scharnieren nodig om te kunnen draaien. De deurklink zit standaard in het bovenste deel van de deur op 120.5 cm gemeten vanaf de onderzijde van de buitendeur. Is de landelijke boerenvoordeur afgehangen, dan pas zaag je de deur in het midden door. De meegeleverde valdorpels zorgen dat de regen en wind buiten blijven.

Klassieke voordeuren met rooster Klassieke en landelijke voordeuren liggen heel dicht bij elkaar. Klassieke deuren hebben meer elegantie dan landelijke deuren. Rijke ronde profielen aan de deurstijlen en vaak voorzien van luxe glassoorten zoals facetglas of glas-in-lood ruiten.

Een veilige voordeur


Voordeuren met een 3-puntsluiting worden aan de buitenkant geopend met een sleutel en aan de binnenzijde met een deurkruk. Aan de buitenzijde is dan een deurknop zichtbaar en een profielcilinder. De 3-puntsluiting is dan `sleutelbediend` en voorzien van een politiekeurmerk. De sluitkommen voor in het kozijn worden tegelijk met een driepuntsluiting meegeleverd. Deurbeslag zoals een knop-kruk combinatie, scharnieren of een profiel cilinder moeten apart besteld worden. Voordeuren worden afgehangen met 3 kogellager scharnieren en zware voordeuren of deuren met een hoogte van 231,5 cm worden met 4 scharnieren afgehangen. ![voordeur](voordeur.jpg "voordeur")

Kijk ook eens op