08
Feb
2023
Jouw nieuwe deur compleet bestellen
Deuren

Jouw nieuwe deur compleet bestellen

V, van Dillen

Je hebt de keuze gemaakt om een nieuwe binnendeur aan te schaffen, gefeliciteerd! Maar waar begin je nou eigenlijk? En wat heb ik allemaal nodig om de deur op te kunnen hangen? Dit zijn vragen die je jezelf af zal stellen als je niet wekelijks een deur besteld. Deze blog helpt je een eind op weg.

Een geschikt kozijn

Om te beginnen is het belangrijk dat je nagaat of jouw bestaande kozijn hergebruikt kan worden, of dat je een nieuw kozijn zal moeten gebruiken. Als je een deur met veel glas kiest, of een deur van massief hout, is deze een stuk zwaarder dan een holle deur met een kartonnen kern. Dan is het ook enorm belangrijk dat je kozijn dit gewicht aan kan. Je hebt keuze uit houten kozijnen of aluminium kozijn. Aluminium kozijnen zijn sterk en hoef je niet af te lakken. Daar in tegen brengen deze aluminium kozijnen vaak niet veel sfeer, en zijn de houten kozijnen mooier voor het aanzicht.

Houten kozijnen kan je verdelen in grofweg drie soorten hout: vuren hout, grenen hout en hardhout. Hardhouten kozijnen zijn het sterkst en ook geschikt voor zware deuren. Daarnaast heb je nog de keuze voor een kozijn met bovenlicht of zonder bovenlicht. Een bovenlicht is een klein raampje bovenin het kozijn. Ten slotte is het belangrijk dat je rekening houdt met het type deur waarvoor het kozijn geschikt is. Er zijn kozijnen speciaal geschikt voor stompe deuren, of opdekdeuren.

De deur

Dan het leuke gedeelte... een deur uitkiezen. Er zijn veel soorten binnendeuren. De trend van dit moment, de industrïele deuren in het zwart of wit, maar ook klassiek, tijdloos, modern en freeslijn zijn stijlen die nog steeds veel gekozen worden op het gebied van deuren. Er wordt vaak een deur gekozen die bij de bestaande vloer past en de stijl van de inrichting. Ook op het gebied van glas zijn er veel mogelijkheden, helder blank glas, satijn glas, glas-in-lood, rookglas... Qua vulling van de deur heb je ook verschillende opties. Een boarddeur heeft een kartonnen vulling, hierdoor is de deur licht van gewicht. Als je een stevigere en zwaardere deur wilt, dan kan je beter kiezen voor een MDF deur met een massieve of kanaalspaan vulling.

Boarddeur Volspaandeur
board-300x300 doorsnede-cando-volspaandeur

Deurbeslag

Naast de deur heb je ook nog het passende deurbeslag nodig. Hieronder vallen scharnieren, het insteekslot, de deurkruk en het eventuele garnituur voor de deur. Laten we beginnen bij de scharnieren. Scharnieren heb je in twee soorten, bladscharnieren voor stompe deuren en paumelle scharnieren voor opdekdeuren. Er bestaan veel verschillende bladscharnieren. Ten eerste maak je de keuze of je een normaal bladscharnier wilt of een kogellagscharnier. Een kogellager scharnier heeft extra ringetjes wat ervoor zorgt dat de deur soepeler draait en het scharnier minder snel slijt. Als je een zware deur hebt gekozen wordt het gebruik van kogellager scharnieren sterk aangeraden. Daarnaast maak je een keuze voor ronde hoeken van het blad van het scharnier, of rechte hoeken. De meeste deuren afhangers hebben een freesmal voor ronde hoeken. Dit is veruit het meeste gebruikt. Maar als je kiest om met een bijtel de scharnieren te monteren, kan je beter kiezen voor rechte hoeken. Dit maakt het makkelijker om de juiste frezing in de deur te maken. Ten slotte heb je nog de keuze voor de maat van het scharnier. Er bestaan scharnieren van 76x76 mm en 89x89 mm. Hoe groter het scharnier, hoe sterker deze is. Het meest gekozen scharnier is het kogellager scharnier met ronde hoeken van 89x89. De hoeveelheid scharnieren per deur is afhankelijk van de hoogte van de deur. Je zou kunnen zeggen dat je bij een stompe deur altijd drie scharnieren gebruikt. Een lichte deur, zonder glas, tot een hoogte van 211.5 zou in principe ook opgehangen kunnen worden met maar twee scharnieren.

Heb je geen stompe deur, maar een opdekdeur, dan maak je gebruik van paumelle scharnieren. Om te bepalen welke paumelle scharnieren bij jou passen kijk je naar welk kozijn je thuis hebt. Je hebt vaak universe paumelle scharnieren die in ieder houten kozijn past, maar als je een metalen kozijn hebt zal je moeten bepalen welk paumelle scharnier bij dit kozijn past. Vanaf de buitenkant van het kozijn kan je niet zien welk paumelle scharnier erbij hoort. Het gedeelte wat in de deur past is namelijk bij iedere deur hetzelfde. Je zal dus het gedeelte wat in het kozijn valt er uit moeten halen en bekijken welk model bij jouw kozijn past. De hoeveelheid scharnieren per deur is afhankelijk van de hoogte van de deur. Bij een deurhoogte tot 211.5 gebruik je twee paumelle scharnieren, bij een deurhoogte van 231.5 gebruik je drie paumelle scharnieren.

Insteeksloten, wat zijn dat nou eigenlijk en heb je er altijd één nodig? Ja. Je hebt altijd een insteekslot nodig, dit is het gedeelte wat zorgt dat de deurkruk werkt en de deur sluit in het kozijn. Er bestaan verschillende insteeksloten, met allemaal een verschillende werking.

  • Insteek loopslot: Dit is een insteekslot waarbij de deur niet op slot hoeft, de deur wordt alleen bediend met een deurkruk.
  • Insteek cilinderslot: Een cilinderslot zet je op slot met een cilinder, dit is een beveiligd slot.
  • Insteek dag- en nacht slot: Dit slot kan je op slot doen met een bijgeleverde sleutel, maar je hebt ook een deurkuk.
  • Insteek kastslot: Een kastslot kan je alleen op slot doen met een sleutel, hiervoor gebruik je geen deurkruk. Deze wordt vaak gekozen bij bijvoorbeeld een meterkast.
  • Insteek wc- en badkamerslot: Zoals de naam al zegt, gebruik je dit slot bij een wc- of badkamer.

Ten slotte kies je nog een deurkruk bij de deur. Dit is geheel afhankelijk van smaak en stijl. Je hebt veel verschillende soorten waar je uit kan kiezen. Met deze producten maak je je bestelling compleet en kan de deur afgehangen worden.

cando-capital-lincolnKijk ook eens op